Briefing & Start Ceremonie door centrum!

Nieuws Bericht toevoegev

mid_dsc0021

Buenos Aires 00:05 uur

Vanmorgen dus eerst een ‘briefing’ voor pers daarna was aansluitend voor competitors een briefing welke niet toegankelijk was voor pers. De perskaart werd niet geaccepteerd maar mijn ‘gele’ Armstrong’ armbandje deed wonderen waarvoor ik Lance bij deze wil bedanken. Toch leuk om de DTDérs even te fotograferen tussen alle Dakaristen met namen als, Luc Alphand, Cyril Despres, Marc Coma, Ilya Kuznetsov, Firdaus Kabirov en vele anderen.

kleinmid_dsc0009

De briefing gaat zeer professioneel en niets wordt aan het toeval overgelaten om de rijders zonder dan ook maar één vraag te vertrekken. Veiligheid staat voorop, respect voor de regels van ARG & CHI, geen voedsel mee de grens over naar CHI, 40.000 politie cq veiligheidsmensen werken op de route, en er zal dan ook strenge controle zijn in de kleinere dorpen. Overtredingen worden door ASO bestraft met timepenalty’s ook wanneer de assistentie zich niet houd aan de gestelde snelheidsnorm!

 

kleinmid_dsc0088

 

Dan volgt toelichting over de diverse etappes. Morgen direct een zeer snelle route met veel vlak gebied. Dag 2 & 3 geven vooral technisch een dimensie aan de etappe en dag 4 & 5 zijn als moeilijk tot zwaar genoemd. Dag 5,6 en 7 zijn het zwaarst van de eerste week. De 2e week wordt voor Dakar 09 de zwaarste week voor zowel bemanning als machine. Stage 3 is voor 80% gewijzigd en zal meer Noordelijk terug gaan dan zoals eerder gepland naar het zuiden. Verder volgt uitleg over GPS, Sentinel, Iritrack en Trippy. Vaktermen waarmee ik de supporters hier niet mee wil vermoeien maar het betreft de apparatuur ter controle voor o.a. route, veiligheid bij inhalen en punten te volgen om de finish per dag te bereiken.

kleinmid_dsc00781

Om tijdsverschil tot een minimum te beperken heeft ASO besloten dat vannacht 24:00 onze Dakarklok een uur teruggezet gaat worden om vervolgens de hele wedstrijd te rijden in dezelfde tijdzone. Dus morgen geen 3 uur tijdsverschil met NL maar 4 uur!  Streng is ook de controle op de grensovergang naar CHI. Alles wat eetbaar is moet voor de grens worden weggegooid! Fruit, Groente, maar ook vast voedsel mag absoluut niet de grens over. Water mag wel en met nadruk volgt de waarschuwing dat hier zeer nauwkeurig gecontroleerd zal worden, toch voedsel aan boord dan volgt hier weer straftijd ook weer geldig voor zowel Competitors als Assistentie en Pers.

mid_dsc0102

 

Dat Argentinie in de greep is van de Rally hebben we al gezegd, ASO bevestigt dit door een filmpje te vertonen welke nu dagelijks op TV afgespeeld wordt. Het gaat over verkeersadvies waar de bevolking mee rekening dient te houden, spelende kinderen op straat, roekeloos gedrag in het verkeer, en tijden wanneer de rally de regio zal doorkruisen. Ook zijn er tijdens elke stage diverse Public Zones waar toeschouwers worden opgevangen om de race te aanschouwen. Honderden duizenden toeschouwers worden verwacht de komende 2 weken.

kleinmid_dsc0100

 

Door de te verwachten hitte, komende dagen hier in BA aan de kust oplopend naar 35 Celsius, wordt dringend geadviseerd veel water te drinken om niet uit te drogen. Bij vertrek en onderweg zullen de motorrijders hun camelbag moeten laten controleren.

kleinmid_dsc0110

Dat Le Dakar de zwaarste marathon rally ter wereld is hoeft geen uitleg, ASO geeft de kengetallen van 2007 nog eens door; in de eerste 3 stages 44 uitvallers bij de motoren en 94 auto’s/trucks, Graag heten wij u weer welkom op het Finish Podium 18 januari.

 kleinmid_dsc0114

Vanmiddag op de ‘Avenido 9 Julio’ met veel geluk voor het Start Podium foto’s kunnen maken van de heren motorrijders. Robert van Olst samen met Alex van de Broek, zij waren de eerste die voor wat extra’s zorgden door het vrouwelijk schoon wat speelde voor pitspoes op het podium op te tillen en met de Argentijnse- en Chileense vlag te zwaaien. Door het publiek erg gewaardeerd!

kleinmid_dsc0107

Op RTL 7 zal men ervaren wat een gekte het hier is in de stad, zo enorm veel bezoekers. De laatste 2 dgn op het Parc Fermé kwamen maar liefst 80.000 Argentijnse Rallyfanaten. Zal proberen deze zsm op de site te plaatsen als verwachten we de racetrucks van Pascal de Baar en Jack Brouwers pas rond 22:00 uur. 4:30 uur vannacht moet deze schrijver zich melden bij persauto van Dakarsport om de 1e bivaouc route te volgen.

 kleinmid_dsc0192

De equipes van De Baar en Brouwers kwamen pas rond 23:00 uur langs het podium oprijden. Een waar feest werd het toen beiden aan kwamen rijden omdat beiden boven op het dak gingen staan waardoor de duizenden toeschouwers helemaal uit hun dak gingen.

 kleinmid_dsc0210

Morgen dus de 1e stage van Buenos Aires het binnenland in naar Santa Rosa. LA Pampa heet de provincie waar we rijden. De competitors hebben niet eerder in de Dakar geschiedenis zo’n lange special gereden zo meld ASO. Misschien wel de snelste stage dat op het programma staat dus een serieuze ‘warming-up’!  Morgen meer Dakarnieuws, eindelijk is het zover de rally gaat nu echt beginnen…!

kleinmid_dsc0208 

TM – Robin Kinsbergen info@dutchteamdakar.nl

 

 

 

 

Laat een bericht achter

You must be logged in to post a comment.