Stage 6 San Rafael - Mendoza

Nieuws Bericht toevoegev

kleinjacobacci-neuquen-056

Bivouac Mendoza

8 januari ‘09 - 16:40  uur (NL 20:40 uur) 

De motoren vertrokken vanmorgen vroeg vanaf 5:00 uur voor stage 6, San Rafael - Mendoza. Marcel Pronk en Alex van den Broek zitten in het algemeen klassement bij de eerste 50 dus staan vroeg aan start, (startpositie 47 + 41). Ook Johan van der Laan (sp 77) en Robert van Olst zijn kort daarna van start gegaan.  Na het opstaan stond de Ginaf van Pascal de Baar gelukkig weer op onze standplaats. Ze waren rond 1:00 uur op het bivaouc en kunnen morgen gewoon weer starten. Bij Ginaf polshoogte gaan nemen mbt tot stand van zaken daar en natuurlijk hoe het met Jack, Jan en Aart er voorstaat? Aart was druk aan het sleutelen en hij dacht dat ze ongeveer 2:30 uur in het bivouac waren. Problemen gehad met een cilinder. Op de vraag hoe de kansen liggen om te kunnen vertrekken zei hij; 90% kans dat we weer van start kunnen. Team VINK ligt nog op z’n kant en ligt definitief uit de race! De proef van gisteren heeft bij veel deelnemers zijn tol geëist. Net voor ons vertrek kwamen er nog deelnemers binnen die als ze geluk hebben en alles kunnen repareren toch nog kunnen starten. ASO heeft het de proef van gisteren rond 22:00 uur vanaf CP 2 geneutraliseerd. Vanaf dat moment werden de deelnemers via Iritrack naar de verbindingsroute geleid om vervolgens koers te zetten naar het bivouac. Veel, heel veel zaten er vast in de duinen en in de nacht ook nog regen gehad door de storm. Vooral motorrijders hebben een zware en zeer vermoeiende 5e proef moeten doorstaan.  

Tijdens onze verbindingsroute naar de stad Mendoza kwamen de eerste bergtoppen van de Andes tevoorschijn. Sneeuw op de toppen en een mooie uitzichten. Wij waren één van de eerste assistentiewagens die arriveerde in Mendoza, weer veel toeschouwers langs de weg maar we konden nog redelijk doorrijden. Nu, op moment van schrijven staan de straten weer zo vol dat de motoren die binnenkomen vooraf gegaan worden per politie-escorte om zo door de enorme haag van mensen te komen!!! Wat moet dat gaan worden wanneer straks Buenos Aires weer het toneel is van de finish? Het bivouac staat vandaag op het terrein rond het stadion waar ooit de finale Argentinië - Nederland werd gespeeld en dus verloren. Strenge bewaking met veel politie rond het hele terrein. De customs heeft een eigen stand waar we vandaag alles al moeten afhandelen voor de Chileense grensovergang morgen in  ‘Libertadores’. Stempels in het paspoort een ook alle auto’s worden gecontroleerd op fruit, vlees e.d. welke niet mee het land ingenomen mogen worden. 

Nu 17:20 uur en de eerste motoren komen nu pas aan. De resultaten van vandaag zijn net binnen. Marcel Pronk vandaag over de finish op positie 42 en in het algemeen klassement op nummer 35. Alex van den Broek vandaag: 26 algemeen: 46, zonder de tijdstraf die inmiddels op 40 minuten staat had hij op positie 41 gestaan. Johan van der Laan vandaag: 78 en algemeen: 64. Robert van Olst vandaag: 87 en algemeen: 85. 

Robert van Olst had vandaag een ‘laf’ ritje! Alleen de duinen weer echt een uitdaging in het eerste stuk. Mooie foto kunnen maken van Ginaf de racetruck van VINK die nog altijd op zijn kant lag te wachten op reanimatie; let wel, de racetruck, niet Rob Vink persoonlijk! Het 2e gedeelte was weer gravel en een langgerekte piste voor  KTM 660versie, plat erop en gaan…!

Marcel Pronk zegt dat ze door alle vertraging van gisteren, stage 5, een uur later uit bivouac van start gingen en vervolgens ook nog eens 1,5 uur moesten wachten bij de start van stage 6! Dit in antwoord op mijn vraag; ‘waarom ze zo laat binnen zijn gekomen hier in Mendoza?’ Daar komt de enorme mensenmenigte bij die in de straten van deze ‘warme’ Argentijnse wijnstad staan te juichen voor de Dakaristen. Daar komt ook nog bij dat ze deze proef hebben ingekort omdat een rivier te hoog tot aan zijn oevers staat. Deze is hierdoor niet te doorkruisen! Marcel is ook na vandaag in goede conditie en ook zijn motor vertoont geen noemenswaardige mankementen.

Johan van der Laan kwam is vrij kort na de start over zijn stuur de duinen in gelanceerd. Pijn, zo’n pijn dat hij direct zijn ontbijt er uitgooide! ‘Slechte dag’ zegt hij en het duurde wel een uur eer hij weer een beetje behoorlijk kon sturen. Zag tijdens de klap ’sterretjes’ maar ziet er nog monter uit. De Husky heeft het vandaag weer goed gehouden, alleen naar de volgende duinen, dat is na de rustdag in Valparaiso, vraagt hij Ed Wigman gaarne de motor te ‘vertanden’ zodat hij lichter op kan schakelen.

Alex van den Broek heeft behoorlijk last van de klappen overgehouden, zijn linker bil vooral en ook in zijn linkerbeen zakt de bloeduitstorting waardoor hij deze moeizaam kan strekken. Evenals Robert enthousiast over het verreden duinengebied en daarna spreekt ook Alex over het voordeel aan de KTM 660’s op het 2e stuk. Ik ben op dit moment in conclaaf met één van BIKE OFFICIALS over de penalties (straftijd) die hij vergaard heeft. Kom vanmiddag namelijk tot de conclusie dat de uitdraai van het Algemeen Klassement niet in overeenstemming is met het overzicht van de stages afzonderlijk van elkaar. Dit aangetoond middels diverse lijsten die ik bewaard heb, even afwachten dus…!?

Van de racetrucks nog geen nieuws dit moment (20:55 uur), straks de Ginaf monteur gesproken die de Blue Lagoon van Jack Brouwers onderhanden heeft samen met Aart. Vannacht een zeer korte nacht geweest, de JB equipe was erg laat binnen en ze hebben lang moeten sleutelen. Er zit een scheurtje in de carterpan, deze met KENT kit gedicht. Carterpan verwisselen gaat niet omdat de hele motor er dan uit zou moeten. Goede hoop dat de kit werkzaam is gedurende de stages die volgen. Ik kan nu net pas zien (20:58 uur) dat Jack door CP 1 is gekomen, van Pascal nog geen vermelding binnen.

Morgen stage 7 van Mendoza naar Valparaiso. ASO heeft net aangegeven dat de rijders warme kleding moeten aantrekken, de temperatuur gaat aan de kust beduidend naar beneden zo is de verwachting en de Andes wacht…! Een gevarieerd landschap en diverse soorten ondergrond wachten de rijders morgen. Voor de bergen eerst door de duinen en veel ‘vers-vers’, identiek aan Sahara zand en hier door de locals ‘Guadal’ genoemd wordt. Tot 3000 meter hoogte volgt morgen de beklimming met schitterend uitzicht op de ‘Aconcagua’, de hoogste berg in de Andes met maar liefst 6595 m hoogte! Wij gaan hier even eten, wachten op meer nieuws van de trucks mogelijk meer nieuws vergaren betreft uitvallers van Le Dakar 2009. Om 5:00 uur start de eerste in het motorklassement. Bedankt voor het bezoeken aan onze site en voor de support aan Dutch Team Dakar. Tot morgen vanuit de rustplaats VALPARAISO…!

341 Berichten to “Stage 6 San Rafael - Mendoza”

 1. Ragi zegt:

  De fout in het klassement zit bij Alex in Stage 4, Zijn proeftijd achterstand op de eerste op die etappe is nooit 2h47,01. Hij was voor Marcel binnen en Marcel had 54min51sec achterstand op de eerste die dag! Dus als Alex nu 40min hebt dan heeft die over 2h07 te veel foute tijdstraf! Dat scheelt gewoon 20 plaatsen in het Overall Klassement!

  Groeten,

  Ragi

 2. R. Langen zegt:

  Rinus.

  Van heel dat overallklassement klopt geen donder van. Ik hou iedere dag de stage bij van de klasseringen van A. v.d. Broek. Als ik deze dagelijkse binnenkomsten vergelijk met de dagelijkse binnenkomsten van andere rijders(die ruim later binnenkomen), dan kan A. v.d. Broek nooit overall op de 46 st plaats staan. In mijn ogen dient hij rond de 30e plaats te staan. Of hij heeft meer als 1 uur straftijd gehad voor overschrijding van de snelheid. Toch sneu, dat hij dan net degene is die ze moeten hebben, dus anderen houden zich wel aan de snelheid? Zonde

  Mvgr,

  Rinus

 3. Ragi zegt:

  Ja precies Rinus, omdat het logisch niet klopt ben ik gaan zoeken, de fout is in stage 4, weet je nog hoeveel achterstand Alex op de eerste in stage 4 had. Marcel had daar 54min,51sec.
  Bij Rob van Pelt is daar ook iets mis, maar dat is geen Dutch Team Dakar probleem.

Laat een bericht achter

You must be logged in to post a comment.