Stage 7 Mendoza - Valparaiso

Nieuws Bericht toevoegev

mid_dsc01951

Bivouac Chili - Valparaiso

9 januari ‘09 - 19:00  uur (NL 23:00 uur)

 

Jack Brouwers met navigator Jan van de Bor en monteur Aart Brouwer arriveerde gisteren avond om 23:30 uur op het bivouac. Samen nog even het dinér naar binnen gewerkt, gezellig en goed om even bij te praten over de afgelopen dagen. Het scheurtje in de carterpan is niet groter geworden en de Ginaf heeft zich weer goed gehouden. Klein feestje in het Ginafkamp omdat Martin van de Brink 4e werd in stage 6 welke van start ging in San Rafael en eindigde in Mendoza. Verders kwam het nieuws dat Hans Stacey (M.A.N.) heeft opgegeven, het gaat hard zo met de posities in het truck klassement. Door de vele  uitvallers en omdat vannacht om 1:00 uur nog veel deelnemers in de duinen vastzaten is de hele proef van vandaag voor trucks geneutraliseerd. Een extra rustdag voor de heren. Pascal de Baar had contact gehad na CP 2 en heeft besloten met zijn equipe, navigator Wouter De Graaff en monteur Martin Roesink te zullen overnachten in de woestijn, het laatste stuk dus. (ze stonden met ongeveer 20 equipes, waaronder Edwin van Ginkel, voor een duin te dringen welke in het donker te veel risico met zich mee zou brengen om toch te nemen). Dit omdat ASO’s besluit de stage van morgen te neutraliseren betekent dat ze rustig aan kunnen doen, op veilig kunnen spelen en dus evengoed de verbinding te volgen naar Chili. De rustdagen kunnen ze dan gebruiken om te herstellen en de Silver Bullet weer te prepareren om zo toch overmorgen weer te kunnen starten. (op het moment van schrijven geen nadere berichtgeving over waar ze ongeveer zijn, vanavond uiterlijk 23:00 uur moeten ze binnen zijn om de rally te kunnen vervolgen!) Omdat we een korte verbindingsroute moesten volgen naar Valparaiso - Chili gingen we ervan uit om een of 7:00 uur te kunnen vertrekken.

Om 1:15 uur het bericht dat we om 4:30 uur moeten opstaan, de chauffeur van onze persauto moet naar Santiago de Chile (hoofdstad) om in de NL’se ambassade een nieuw ‘tijdelijk’ paspoort op te halen. Onderweg dwars door het Andes gebergte genoten van de hele route. De grensovergang naar Chili waren we snel over. Alle Dakaristen mochten om de lange wacht rij heenrijden omdat we alles gisteren in Mendoza al is ingevuld hebben en het paspoort al is gestempeld. In ‘Los Andes’ zijn wij uit de verbindingsroute naar Santiago gereden. Ondanks de extra uren reistijd was het een geluk bij een ongeluk deze schitterende Zuid Amerikaanse stad kort te kunnen bewonderen. ‘Mooie plaats voor de start- en finish van Le Dakar 2010!? Wie weet!

Om 16:30 uur aangekomen in bivouac Valparaiso. We zitten op een soort Marinebasis pas aan zee, de Pacific. Een luxe bivouac waar het aan niets ontbreekt de komende 2 dagen omdat we alle faciliteiten van de basis mogen gebruiken. Ginaf was er al en dus ook Jack, Jan en Aart. Ook onze 6×6 was al ingekwartierd.

Nu wachten op de motoren waarvan er nog geen één binnen was om 16:45 uur. De klassementslijst stemt tot vreugde omdat ook stage 7 door alle heren is afgerond met goed gevolg. Alex van den Broek is vandaag over de finish gekomen op positie 30 en staat algemeen: 48 Marcel Pronk vandaag: 51 en algemeen: 39, Johan van der Laan vandaag: 78 en algemeen: 69 en tot slot Robert van Olst vandaag:120 en algemeen 99. 

Alex reed in het begin van de proef samen op met Jurgen vd Goorbergh. De eerste 150 km bestond hoofdzakelijk uit ‘Veluwezand’, lange paden met veel hobbels. Daarna kwam er zo’n 50 km gravel wat weer goed was voor de snelle motoren en tot slot circa 30 km vers-vers en kleine beschoeiing. ‘Geen centje pijn’ zei hij en de Honda doet het echt goed. Wel goed dat ze alles na CP 1 geneutraliseerd hebben omdat het daarna echt een technisch gedeelte werd en dus  voor de veiligheid van de rijders een juiste beslissing is genomen door ASO. Leuk detail is dat hij van locals, Chilenen, eten kreeg. Zij stonden na de finish te kijken en hadden een heerlijk lunch voor hem. Marcel is hier ook bij komen zitten, daarna zijn ze met z’n twee de verbindingsroute gaan rijden, zo’n 220 km. Hij heeft geen bijzonderheden, voelt zich fit en ook geen makke aan de motor dus goede zin voor de 2e helft van de rally!

Johan van der Laan kwam laat binnen. Weer zijn motor in de brand. Dit keer niet door lekkage brandstof maar een elektrische sluiting. Erg trots was hij op zich zelf door het verkeerde deel van het roadbook meegenomen te hebben, had het voor het slapen gaan in 2 delen geknipt en het juist deel weggegooid! De keuze was daarna niet erg groot en is dus achter o.a. Thomas Dubois gaan rijden. Nadat deze 2 keer was gevallen ging hij vervolgens achter een ander rijden. Ook deze viel keer op keer en uiteindelijk wist hij achter Gerard List   de finish te bereiken. Het laatste stuk,  4 km, benzine op, motor met de kont omhoog, starten en zo met een lege tank geklokt. Kees Koolen was zo sportief om Johan maar liefst 220 km naar  ons bivouac te slepen.

Van Robert van Olst geen nieuws nog. Begreep dat ook hij gesleept moet worden en problemen zou hebben met de versnellingsbak…!

De Silver Bullet parkeert zojuist ook hier naast mij. Alles goed en de heren zijn, zoals altijd, goed gemutst. Pascal en Marcel werden direct door Allard Kalf geïnterviewd dus morgen op TV.

22:40 uur: Net komt het bericht, gerucht binnen dat een helikopter van de organisatie is neergestort. Let wel dit is een officieus bericht!

Tot zover dit bericht vanuit Valparaiso waar het vanavond behoorlijk is afgekoeld. Morgen rustdag dus bijslapen, zwemmen hier voor in de Pacific en even samen een goed glas wijn drinken! We hebben de rustdag gehaald dus alle reden hierop te proosten!

2,527 Berichten to “Stage 7 Mendoza - Valparaiso”

 1. Remco van der Laan zegt:

  Rustdag gehaald,

  straks nog even paar dagen bikkelen en dan veilig in Buenos Aires aankomen

  Kan er trouwens maar 1 wezen die het verkeerde deel van zn roadbook weggooit……

  Succes

 2. Pittie zegt:

  Klasse Johan! De rustdag wederom gehaald, maar kijk wel even uit wat je voortaan wegdonderd!!!

 3. Frida zegt:

  Klasse Johan. even een dag bij tanken en morgen misschien extra water mee om die brandjes te blussen!
  Hou de kop erbij want een roadbook is wel erg makkelijk onderweg.
  Succes allemaal!!!
  Groetjes.

 4. ik zegt:

  hee johan je begint toch niet op albers te lijken benzine op…!!! nog een week ertegen aan je kan het—- groeten… ook een trotse husqvarna rijder

Laat een bericht achter

You must be logged in to post a comment.